Съвети за по-икономично използване на домакинските електроуреди
Съвети за по-икономично използване на домакинските електроуреди
В наши дни домовете ни са пълни с електроника и уреди, облекчаващи умората, докато преминаваме през натоварените си седмични графици. Докато тяхната добавена стойност е ясна за всички, сигурни сме, че сте се запитали поне веднъж, дали домакинските електроуреди заспиват някога?
Отговорът е да. Повечето електроника и уреди преминават в режим на готовност или режим на изключване няколко минути след последното използване, осигурявайки най-ниското ниво на консумация на енергия.
ПЕРАЛНА МАШИНА
Перете Вашето пране на ниска температура
Прането на ниска температура спестява енергия. Използвайте програмата за пестене на енергия, която е налична при Вашата пералня. Дори когато времетраенето на програмата е по-дълго, в действителност тя използва по-малко енергия и вода.
Перете само при зареждане на пълния обем пране
Въпреки че консумацията на вода и енергия се адаптират към количеството пране в пералнята, тя ще работи най-ефективно, когато е напълно заредена.
Изберете EКO програмата на Вашата перална машина
Режимите на пране са микс от температура, време и вода. Режимът ЕКО изисква по-малко вода и по-ниска температура от повечето настройки. Все пак, обичайно при него времетраенето е по-дълго, за да се постигне същото ниво на почистване.
Това е така, защото загряването на водата консумира най-много енергия. По-дългото пране означава, че водата не трябва да е толкова топла. Така, че Вие все така спестявате енергия,  въпреки че не пестите време. И няма да бъдете разочаровани от резултата от прането.
Грижете се за Вашата перална машина
Поддръжката на пералната машина ще помогне за по-дългия ѝ живот.
По възможност перете в извънпиковите часове.
СУШИЛНЯ
Не претоварвайте барабана
Също както в случая с пералната машина, поставянето на правилния обем пране в сушилнята е ключът към постигане на най-добрите резултати.
Претоварването му над обявения капацитет би рискувало да възпрепятства ефективността на сушенето или дори да повреди машината.
За по-прецизни резултати винаги се консултирайте с инструкциите за употреба.
Избирайте програмите внимателно.
Изберете програмата, която най-точно отговаря на обема, който сушите, за да избегнете прекомерно сухи дрехи или влажна купчина, която трябва да се суши отново.
ФУРНА
Дръжте фурната затворена, докато готвите
Всеки път, когато отворите фурната, тя губи топлина и изисква повече енергия, за да възстанови температурата.
Размразявайте замразените храни в хладилника
По-добре е да размразите храната, която ще печете през нощта. Така ще намалите времето за готвене, а също така потреблението на енергия, като същевременно ще намалите и разходите си.
Загрявайте фурната предварително само по изключение, а не като правило
Загрявайте фурната предварително само когато това е посочено в рецептата или в инструкциите за употреба. Също така, разберете колко дълго е предварителното загряване, така че да сте готови да започнете готвенето веднага, когато е постигната нужната температура.
Използвайте опцията за готвене с вентилатор
Ако вашата фурна позволява, изберете да използвате опцията за готвене с вентилатор. Това позволява да настроите фурната на по-ниска температура.
Изключете фурната 10 минути преди края на времето за готвене
При по-дългите цикли за готвене можете да изключите фурната 10 минути преди края на времето за готвене и да използвате остатъчната топлина за довършване на готвенето.
Винаги използвайте правилните настройки за температура
Това, което трябва да знаете е, че по-високите настройки на температурата причиняват по-големи загуби на енергия. Следвайте препоръките за температура, дадени в рецептите.
СЪДОМИЯЛНА МАШИНА
Не изплаквайте съдовете преди да ги поставите в съдомиялната
Когато предварително измиваме или изплакваме мръсни съдове на ръка, консумираме ненужно допълнителна вода и енергия.
За да се възползвате максимално от цикъла на измиване, изстържете остатъците храна от приборите и я изхвърлете в кошчето, преди да поставите съдовете в съдомиялната машина.
Предпочитайте миенето със съдомиялна пред миенето на ръка
Според проучване на членовете на APPLiA използването на съдомиялна машина консумира 10 пъти по-малко вода отколкото при миене на ръка. Това е добре за околната среда и за Вашия портфейл!
Пускайте съдомиялната само когато е напълно заредена
Ако искате най-добрия резултат, изчакайте докато съдомиялната се напълни преди да я включите. Това ще Ви помогне да спестите вода, енергия и препарат.
Грижете се за съдомиялната машина
Важно е да почиствате филтъра толкова често, колкото е посочено в ръководството за потребителя. Ако филтърът не е чист, ще имате по-лош резултат на измиване на вашите съдове.
Също така препоръчваме да използвате цикъла за почистване, както е посочено в ръководството за потребителя.
ХЛАДИЛНИК
Не оставяйте вратата на хладилника отворена
Когато оставяте вратата на хладилника отворена, вътрешната температура се затопля и се изисква допълнителна енергия за изстудяване до идеалната температура след затваряне.
Опитайте се да държите хладилника пълен с продукти
Когато отваряте вратата на празен хладилник, студеният въздух ще излезе като бъде заменен с въздуха със стайна температура. В пълния хладилник продуктите по-добре ще запазят  студения въздух, като ще се загуби само въздуха около тях.
След затварянето на вратата, хладилникът трябва да изстудява отново влезлия по-топъл въздух до необходимата температура. Нужна е повече енергия за изстудяване на по-голям обем въздух в празен хладилник отколкото при пълен хладилник.
Избягвайте поставянето на гореща храна в хладилника
Когато поставяте гореща, или дори топла, порция храна в хладилника, това повишава цялостната температура в него. Това означава, че Вашият хладилник ще използва повече енергия, за да охлади до нужната температура. Затова изчакайте, докато храната достигне температурата на околната среда, преди да я приберете в хладилника.
Грижете се за Вашия хладилник и фризер
Ако нямате хладилник с фризер с функция „no frost”, важно е да размразявате уреда от време на време. Размразяването не само ще Ви позволи да отваряте чекмеджетата по-лесно, но и ще осигури колкото е възможно по-ефективно функциониране на уреда, като ще Ви спести и от сметката за енергия.
Температурата е ключът
За подходящо съхранение на храната, не е нужно да настройвате хладилника на по-студено от температура +4°C в отделенията за съхранение на прясна храна и -18°C в отделенията за замразяване.
Осигурете добра вентилация
Без правилна вентилация, хладилният уред не може да охлажда, както трябва. Слабата вентилация ще наруши работата и ефективността на уреда и може да доведе до по-високо потребление на енергия.
Когато инсталирате нов хладилен уред, уверете се, че сте го поставили така, че нужният поток въздух да тече нормално без да затруднява вентилационните отвори и решетки.
Не поставяйте хладилния уред на директна слънчева светлина
Енергийната консумация зависи от различни фактори, вкл. инсталацията и температурата на околната среда.
По-високата температура на околната среда може да повиши използваната енергия. Разликата в температурата между отделенията на хладилника и стаята пропуска топлината в уреда, като същевременно влияе върху температурата на кондензация, като по този начин намалява общата ефективност на системата за охлаждане.
Затова, не поставяйте хладилния уред на директна слънчева светлина или близо до печка, отоплителен уред или подобен източник на топлина.
АБСОРБАТОРИ
Използвайте Вашия абсорбатор на по-ниска скорост
За да подобрите енергийната му ефективност, използвайте абсорбатора на по-ниска скорост и поддържайте филтрите чисти. Това ще Ви спести пари за електричество и ще удължи живота на уреда.
КОТЛОНИ
Не всички тигани са еднакви
Уверете се, че използвате тигани, които са направени от топлопроводими материали. Стоманени или емайлирани чугунени тигани и тенджери, например, ще се нагреят по-бързо и консумират по-малко енергия от стъклени и керамични съдове за готвене.
Режете храната на малки парчета
Нарязването на храната на по-малки парчета преди готвене може да ви спести енергия, т.к. ще можете да я сготвите по-бързо.
Центрирайте съда върху котлона
Изберете зоната за готвене, която да съответства на размера на вашия съд.
Няма нужда от голям котлон, ако използвате малък тиган за палачинки!
Покрийте тенджерите с подходящи капаци
Готвенето с капак спестява до 25% енергия! Уверете се, че винаги използвате правилния размер на капака, за да оптимизирате използваната енергия и да увеличите максимално резултатите от готвенето.
Повдигайте капака възможно най-рядко
Когато вдигнете капака, излиза много енергия. Готварските съдове със стъклен капак Ви помагат да наблюдавате без да се налага да повдигате капака.
Използвайте съдове за готвене, които са подходящи за количеството храна
Големите съдове за готвене, съдържащи малко храна, се нуждаят от повече енергия за загряване.
Гответе с малко вода
Колкото повече вода има в съда за готвене, толкова повече енергия се изразходва за подгряването ѝ. Като използвате само нужния обем, Вие можете да спестите до 20% енергия.
ЮТИИ
Използвайте закачалки, за да изсушите дрехите си
Ако нямате сушилня със специална програма за предгладене, окачете дрехите си на закачалка, за да бъдат изсушени от въздуха. Това ще намали намачкването им и ще направи гладенето по-лесно.
Организирайте гладенето
Не забравяйте да определите един ден в седмицата за гладене. Сортирайте всички дрехи по видове тъкани и започнете да гладите купчината, която изисква най-ниската температура (синтетиката), продължете постепенно, докато стигнете до най-трудните за гладене тъкани (ленените).
Това не само ще ви спести време и усилия, но и ще помогне за намаляване на консумация на електрическа енергия.
КАНИ
Кипвайте толкова вода, колкото Ви е необходима
Кипвайте точно необходимото количество вода, което възнамерявате да използвате.
По този начин ще използвате само енергията, от която се нуждаете за съответния случай.
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЧЕТКИ ЗА ЗЪБИ
Спирайте водата
Простите избори могат да помогнат за намаляване на нашия отпечатък върху околната среда. Колко пъти оставяте чешмата да тече, докато си миете зъбите? Няма нужда да крием, случва се на всеки един от нас, поне веднъж… седмично.
И все пак ще искате да го имате предвид следващия път. Спирането на крана може да спести до 30 литра вода на ден!
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЛОКАЛНИ ОТОПЛИТЕЛИ
Редовно почиствайте праха от радиаторите
Радиаторите може да не получат толкова много внимание по време на вашето рутинно седмично почистване на други части от жилището.
Поддържането на вашия радиатор в добро състояние, както отвътре, така и отвън, ще повиши нивото на енергийна ефективност.
Не поставяйте мебели или предмети пред радиаторите
Никога не трябва да поставяте мебели директно пред радиатора. Блокирането на радиатора не позволява на топлината да се разпределя свободно навсякъде в помещението и може да повреди вашето обзавеждане с течение на времето от близкото излагане на топлина.
Регулирайте температурата на радиаторите според заетостта и употребата
За да пестите енергия, можете да регулирате температурата на радиаторите във всяка стая в зависимост от това колко често тя е заета. Ако в дома ви има стаи, които не използвате редовно, можете да изключете радиатора и да затворите вратата.
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ БОЙЛЕРИ
Проверете изолацията на тръбите
Вашият бойлер е уред с най-съвременна топлоизолация. Но какво ще кажете за изолацията на тръбите към него? Без изолация се губят калории и се чака дълго за топла вода от чешмата.
Избягвайте душове с твърде висок дебит
Дебитите се различават значително от глава до глава на душа, вариращи от 4 до повече от 20 литра за минута. Трябва да избягвате душове с твърде висок дебит, за да ограничите консумацията на  вода и енергия.
Почиствайте котления камък от вашия уред от време на време
В зависимост от качеството на водата, котленият камък може да се натрупа и да намали ефективността на вашия бойлер. Поради това е важно от време на време да почиствате котления камък от вашия уред.
Използвайте интелигентната функция, която анализира консумацията на топла вода
Все по-голям брой уреди са оборудвани с интелигентна функция, която анализира консумацията на топла вода.
КЛИМАТИЦИ
Проверете и сменете въздушния филтър
Трябва да проверявате редовно въздушните филтри, за да поддържате свеж въздух във вашия дом. Това не само поддържа ефективността на вашия климатик под контрол, но също така поддържа  ниски сметките за ток.
Избягвайте резките температурни промени
За повишена ефективност на климатика трябва да поддържате постоянна температура и да избягвате драстични температурни промени.
Поставяйки охлаждането през лятото или режима на отопление през зимата на пълна мощност може да бъде много ефективно за постигане на желаната температура, но не много ефективно по отношение на по-високите разходи за енергия.
Уверете се, че Вашият климатик е с правилния размер
Климатик, който е твърде малък или твърде голям за пространството на Вашата стая, ще бъде много неефективен. От съществено значение е да използвате климатик с правилния размер за вашето пространство, тъй като е  ако твърде малък, ще трябва да работи по-дълго и на пълна мощност. Докато ако се използва твърде голям климатик, той ще използва повече енергия от необходимото и ще води до по-високи сметки.
**Информацията, посочена на тази страница, има общ характер и не е предназначена да замени инструкциите, предоставени от официалния производител. Тя не е правно обвързваща и се предоставя за информационни цели. APPLiA България не поема отговорност за относимостта   и приложимостта на предоставената информация, която подлежи на промяна без предупреждение.