Зимата идва: когато фантастиката стане реалност
Зимата идва: когато фантастиката стане реалност
„Зимата идва” е фраза, с която зрителите на “Игра на тронове” са добре запознати. И наистина, в Европа зимата идва. Растящите цени на енергията вече засягат стотици милиони семейства.
Тъй като домакинските уреди са в сърцето на домовете ни, какво може да се направи, за да се ограничи този катастрофален скок?
Първо. Мобилизирането на търсенето и създаването на стимули за потребителите да участват активно на енергийния пазар е от ключово значение за разгръщането на пълния потенциал на гъвкавостта на енергийното потребление по икономически ефективен начин. Стратегически управлението на домакинските уреди, особено тези, използвани за отопление и охлаждане на домовете ни по време на извънпиковите часове, може значително да намали натиска върху цялата електрическа мрежа. И така, как можем да насърчим интегрирането на такива енергийно-ефективни модели на потребление от страна на потребителите? “Трябва да се въведат стимули, за да се променят наистина потребителските навици”, заяви Паоло Фалчони, Генерален директор на APPLiA. Например, предложението за намаляване на тарифите за потребителите, които използват уредите си по време на извънпиковите часове, би облекчило напрежението на рекордните цени на енергията, като същевременно създаде положителен ефект върху производството, преноса и разпределението на електроенергия.
Второ. Да използваме по-добре това, което имаме в домовете си. Само така нареченото “пасивно готвене” на макаронени изделия би спестило до 47% от енергията и емисиите на CO2, т.к.готвенето с капак спестява до 25% от енергията. Освен това, знаете ли, че съдомиялната машина консумира 10 пъти по-малко вода от измиването на ръка? Това са само някои примери за малките, но прости ежедневни действия, които европейците могат да предприемат днес, за да извлекат максимума от потреблението си на енергия. APPLiA скоро ще стартира кампания за пестене на енергия, събирайки интелигентността на водещите световни компании за производство на домакински уреди, за да посъветва потребителите за малките стъпки, които биха могли да предприемат ежедневно, за да сведат до минимум нивата си на потребление”, обясни Фалчони.
Трето. Подмяна на стари и по-малко ефективни уреди. Напредъкът в най-новите технологии за домакинските уреди изведе на преден план истинските икономии на енергия, като собствениците на жилища в Европа все повече се стремят да намалят както потреблението на енергия, така и сметките за комунални услуги. Стандартите за енергийна ефективност изиграха ключова роля за смекчаване на нарастващите нива на потребление на енергия. Въпреки това трябва да се свърши още работа. Тъй като 1,6 милиарда души по света все още нямат достъп до електроенергия, правителствените действия в подкрепа на инвестициите в енергийна ефективност са от първостепенно значение особено когато става въпрос за подпомагане на енергийно бедните домакинства. Осезаема финансова отстъпка, осигуряваща стойност за потребителите чрез  замяна на уредите, има способността да направи значителен скок напред, когато става въпрос за справяне с изменението на климата, повишаване на енергийната сигурност и борба с рецесията.
Нарастващата енергийна криза в цяла Европа също рискува да повлияе негативно на индустрията, предизвиквайки инвестиционни решения в чужбина, с огромни последици за европейската икономика. “Това със сигурност е нещо, което не можем да поемем риска да си позволим”, заключи Фалчони.
Решаването на главоблъсканицата с енергийната криза в Европа изисква всеки един от нас да размишлява върху това как консумираме енергия. Генералният директор на APPLiA Паоло Фалчони беше поканен да говори от името на индустрията на домакинските уреди на високо равнище в работната група ЕС-САЩ, организирана от Европейската комисия.
http://www.applia-europe.eu/