Зимата идва: когато фантастиката стане реалност
Зимата идва: когато фантастиката стане реалност

“Зимата идва” е фраза, с която зрителите на “Игра на тронове” ще бъдат много запознати. И наистина, в Европа зимата идва. Растящите цени на енергията вече засягат стотици милиони семейства.

Тъй като домакинските уреди са в сърцето на домовете ни, какво може да се направи, за да се ограничи този катастрофален скок?

Първо. Мобилизирането на търсенето и създаването на стимули за потребителите да участват активно на енергийния пазар е от ключово значение за разгръщането на пълния потенциал на гъвкавостта от страна на търсенето по икономически ефективен начин. Стратегически управлението на вашите уреди, особено тези, използвани за отопление и охлаждане на домовете ни, по време на извънпиковите часове може значително да намали натиска върху цялата електрическа мрежа. И така, как можем да насърчим интегрирането на такива енергийно ефективни модели на потребление от страна на потребителите? “Трябва да се въведат стимули, за да се променят наистина потребителските навици”, заяви Паоло Фалчиони, генерален директор на APPLiA. Предложението за намаляване на тарифите, например, за потребителите, които експлоатират уредите си по време на извънпиковите часове, би облекчило напрежението на рекордните цени на енергията, като същевременно създаде положителен ефект върху производството, преноса и разпределението на електроенергия. Всичко това към напускане на обществото и околната среда на по-устойчиво, самодостатъчно място, движещо се напред.

Второ. Да използваме по-добре това, което имаме в домовете си. Само така нареченото “пасивно готвене” на макаронени изделия би спестило до 47% от енергията и емисиите на CO2, докато готвенето с капак спестява до 25% от енергията. Освен това, знаете ли, че съдомиялната машина консумира 10 пъти по-малко от измиването на ръка? Това са само някои примери за малките, но прости ежедневни действия, които европейците могат да предприемат днес, за да извлекат максимума от потреблението си на енергия. “Като APPLiA, скоро ще стартираме кампания за пестене на енергия, събирайки интелигентността на водещите световни компании за производство на домакински уреди, за да съветваме потребителите за малки стъпки, които биха могли да предприемат ежедневно, за да сведат до минимум нивата на потребление си”, обясни Фалчиони. Това обаче не може да дойде сам.

Трето. Подмяна на стари и по-малко ефективни уреди. Напредъкът в най-новите технологии за домакински уреди изведе на преден план истинските икономии на енергия, като европейските собственици на жилища все повече се стремят да намалят както потреблението на енергия, така и сметките за комунални услуги. Докато световното население нараства през последните няколко десетилетия, също така има и степента на собственост и използване на уредите. Стандартите за енергийна ефективност изиграха ключова роля за смекчаване на нарастващите нива на потребление на енергия. Въпреки това трябва да се свърши още работа. Тъй като 1,6 милиарда души по света все още нямат достъп до електроенергия, правителствените действия в подкрепа на инвестициите в енергийна ефективност са от първостепенно значение, особено когато става въпрос за подпомагане на хората да избягат от бедността. “Осезаема финансова отстъпка, осигуряваща стойност за потребителите, които да заменят уредите си, има способността да направи значителен скок напред, когато става въпрос за справяне с изменението на климата, повишаване на енергийната сигурност и борба с рецесията.

Нарастващата енергийна криза в цяла Европа също рискува да повлияе негативно на индустрията, предизвиквайки инвестиционни решения в чужбина, с огромни последици за европейската икономика. “Това със сигурност е нещо, което не можем да поемем риска да си позволим”, заключи Фалчиони.

Решаването на главоблъсканицата с енергийната криза в Европа изисква всеки един от нас да размишлява върху това как консумираме енергия, без да оставя камък необърнат. Генералният директор на APPLiA Паоло Фалчиони беше поканен да говори от името на индустрията за домакински уреди на високо равнище в работната група ЕС-САЩ, свикваща “Кампании, които помагат на потребителите да спестят от сметките си за енергия”, организирана от Европейската комисия.

http://www.applia-europe.eu/