Септември е! Време е за @IFA Berlin!
Септември е! Време е за @IFA Berlin!
От 6 до 10 септември 2024 г. в Берлин се провежда най-голямото търговско изложение за потребителска електроника  и домакински уреди в света: IFA. Изложители и любители на техниката и технологиите  се стичат в столицата на Германия, за да отбележат тази специална за IFA година, в която тя чества своята 100-годишнина.
От далечната 1924 година, през която IFA се провежда за първи път под  наименованието „Голямото немско радиоизложение“ в Берлин, изложението  е дейна платформа, представяща и популяризираща достиженията на индустрията. От 2008 г., когато в него се включват и производителите на домакински уреди, IFA се превръща в най-важното изложение за бранша на домакинските уреди.
Шоуто започна с два многообещаващи вълнуващи медийни дни на 4-ти и 5-ти септември преди официалното откриване на 6-ти септември, представящи водещи тенденции и тяхното развитие в бранша на домакинските уреди: иновации, устойчивост, изкуствен интелект в полза на подобреното изживяване чрез адаптиране към индивидуалните потребителски нужди  и улесняване на ежедневието на потребителите, подобряване на начина на живот, свързаност, но също така и енергийна ефективност, кръговост в действие, дигитализация като средство за устойчивост, отговорност за опазване на околната среда са основните акценти.
Производителите на домакинските уреди разбират колко важен е домът за всеки от нас. Това обуславя иновациите, качеството и дългият живот на уредите като топ характеристики на бранша.
В центъра, разбира се, са потребителите. За да посрещнат потребителските нужди, компаниите производителки отиват отвъд познатите стандарти за качество и удобство и разработват нови функционалности на уредите за улесняване на ежедневието на потребителя.  Интуитивен интерфейс, базиран на изкуствен интелект, опростен избор на програми за пране, възможности за още повече спестена енергия и вода чрез използване на приложенията за уредите, още по-нежно изпиране и третиране на дрехите при пране и сушене, дозиране на перилния препарат, прецизна настройка на енергията и водата на килограм пране, функционалности за запазване на храната в хладилника свежа за по-дълго време са само малка част от нововъведенията за подобряване  на потребителското изживяване.
Чрез новите технологии и функционалности производителите отговарят на повишения потребителски интерес към устройства , които са по-устойчиви, пестят енергия, ресурси и пари. А също така удовлетворяват потребността на все по-нарастващ брой потребителите да допринесат за опазването на околната среда и да противодействат на промените в климата като възприемат модели на  по-устойчив начин на живот и поведение.
И разбира се, компаниите производителки на домакински уреди, някога пионери при въвеждането на високите стандарти за екодизайн,  винаги са на предната линия на иновациите за  още по-голяма енергийна ефективност.  Водещи производители споделиха ново постижение:  на пазара вече има перални машини, които са с 50 % по-ефективни от новия клас А за енергийна ефективност, който се прилага от началото на 2021 г.
Кръговостта и дигитализацията са изведени на ново ниво и  са впрегнати за постигане на още по-голяма устойчивост. Въпреки, че терминът кръговост (circularity) не е нов, той продължава да е изпълнен със съдържание и заема ключово място в стратегиите на производителите. Обновяването, ремонтът и рециклирането са ежедневна практика и са канализирани в бизнес процесите на компаниите.
От 2022 г. в Холандия се изпълнява обширен проект за обновяване на  перални машини, т.е. проверка, ремонт и почистване, след което те се продават на заинтересовани клиенти с етикета „обновено“. Така на тези уреди се дава втори живот.
Друг положителен пример e борбата с отпадъците от електрическото и електронно оборудване чрез иновативни подходи като, например,  обновяването на висококачествена електроника. Тя се продава на потребители и професионални компании, които я преинсталират като резервна част за ремонт.
И разбира се удовлетворението е голямо, когато потребителите оценяват високо работата на производителите като приемат кръговите домакински уреди.  75 % от респондентите на проведено в Германия проучване вярват в дълготрайността на домакинските уреди.
На 4-ти септември се състоя информативна начална пресконференция на IFA Berlin, която повдигна завесата пред богатата шоу програма, която продължава през следващите дни, и с презентация за  състоянието на пазара, представено от д-р Сара Варнеке, Управляващ директор на GFU Consumer & Home Electronics. 240904.eroeffnungs-PK.online.pdf (gfu.de)
Официалното откриване на изложението ще се състои на 6-ти септември.