Кръгови уреди за кръгово готвене: преимуществата на добродетелните трансформации

Точно както всяка част от целината може да се използва за направа на различни деликатеси, домакинските уреди са изработени от скъпоценни ресурси, които могат да служат на различни цели през живота си. Паоло Фалчиони, генерален директор на APPLIA, в Aperitivo Circolare беше домакин в Рим в Град на вкуса на Гамберо Росо.

Европа всяка година губи приблизително 88 милиона тона от храната си. На световно равнище това се превръща в разсипване на приблизително една трета от цялата произведена храна, от която най-голямото количество все още би било напълно годно за ядене и питателно. Готвачът на Michelin Star Иглес Корели, изгради богатството на своята всепризната кухня на принципа, че успехът се крие в рамките на използването на хранителни продукти в тяхната цялост. Понятие, добре обобщено в рамките на неговия израз на запазена марка “кръгово готвене”. По същия начин индустрията за домакински уреди предоставя все по-високи стандарти за енергийна и ресурсна ефективност, като гарантира, че на продуктите, достигащи до края на жизнения им цикъл, може да бъде даден втори живот. С други думи, разработване и пускане на пазара кръгови уреди.

Това и много повече беше в основата на ‘Aperitivo Circolare’, домакин в Рим в Град на вкуса на Гамберо Росо, В контекста на инициативата 2gether2green, организирана съвместно от италианското сдружение на потребителите – Adiconsum Nazionale и нашата сестринска организация APPLiA Italia, за насърчаване на ползите, произтичащи от прилагането на кръгови модели, и най-важното образоват потребителите към кръгово потребление. Поводът включваше и готварско шоу на живо, с участието на приноса на “бащата” на философията за “кръгово готвене”, главен готвач Корели. Паоло Фалчиони, генерален директор на APPLiA, бе поканен да се открие събитието и да участва в кръглата маса на експертите, споделяйки опита на индустрията за домакински уреди, когато става въпрос за устойчивост.

“Борбата с разхищаването на храни и изграждането на кръгова кулутура е обществена промяна, която включва всички нас”, обясни г-н Фалчиони. Като индустрия секторът на домакинските уреди отдавна се ангажира с намаляване на отпадъците. “Хладилниците, но и фризерите или уредите за готвене, налични на пазара, могат да помогнат на потребителите в проследяването на датите на годност, автоматично да регулират нивата на охлаждане въз основа на вида храна или дори да създават списъци за пазаруване, да поръчват хранителни стоки и да предоставят актуализации на живо за състоянието на съдържанието ни на хладилника”, подробно обясни Фалчиони. Това, съчетано с вече 20-годишния енергиен етикет на ЕС, работейки за подобряване на енергийната ефективност, и непрекъснатата работа на иновациите за оптимизиране на ресурсите, играе значителна роля в борбата срещу прахосването в световен мащаб.

От системна гледна точка има много маршрути до кръговрата. Да вземем примера на целина. Според готвач Корели “всяка част може да се използва за различни препарати, за да достигне в крайна сметка най високата си стойност в едно ястие или да се разпръсне в редица различни деликатеси”, като се гарантира, че нищо не се изхвърля, и “всичко се трансформира и използва за най-добрите си цели”. По същия начин домакинските уреди са изработени от скъпоценни ресурси, които могат да изпълнят множество цели през жизнения си цикъл. Говорейки в числа, “днес 90% от материалите, идващи от официално събраните уреди, които са достигнали края си на живота, се възстановяват, рециклират и са готови да влязат отново в производствени контури, под формата на вторични суровини”, заяви г-н Фалчиони.

Всичко на всичко, в кръгова икономика, продуктите обслужват предназначението си възможно най-дълго и след това се трансформират в нещо друго, продължавайки да предлагат услуга на потребителите. За потребителите да направят своя собствен бит е в основата на този добродетелен кръг, към по-устойчив живот.

http://www.applia-europe.eu/