Един свят, един стандарт

Лица на стандартизацията – Опита на Домакинските уреди с думите на Паоло Фалчиони.

За да отбележи 60-та си годишнина тази година, CEN-CENELEC излезе със слогана #TrustStandards и поредица от интервюта на експерти, които са участвали от дълго време в процеса на стандартизация. Сред тях е и Паоло Фалчиони, генералният директор на APPLiA, ентусиазирано е приел да бъде интервюиран и сподели някои съображения по пътя на стандартите до днес. “Ползата от стандартизацията бих казал, често е невидима “започна Паоло Фалчиони. “Основният” и продължи, като се позовава на предимствата на стандартизацията “е повишаването на доверието на потребителите в продуктите. Когато даден продукт се пуска на пазара и е бил тестван по стандарт, потребителите могат да бъдат сигурни, че продуктът е безопасен.” През годините стандартите успяха да извоюват доверието на потребителите, като същевременно се гарантира безопасността на продуктите и най-добрите възможни резултати.

Стандартите са един от най-големите активи на единния пазар на ЕС. В Европа системата за стандартизация е направила много за насърчаване на по-добри икономически модели, които винаги произхождат от по-добри и по-устойчиви продукти. “Един свят, един стандарт е лозунга, който индустрията на домакините би искала да използва. И ние виждаме, че това се случва все повече и повече” продължи Паоло Фалчиони и похвали еволюиралото съответствие между европейската и международната стандартизация.

Стандартизацията е направила много за нашето общество, тъй като основно е подобрила начина ни на живот. Зад вратата на хладилника, в съдомиялната, във въртящото се блендерче има стандарти. Така, че вечерята, която ядем, чистата вилица, с която я ядем и смутито, което пием, те са самите продукт на стандартите. Тук всъщност е едно от основните предизвикателства пред системата за стандартизация “да превърнем стандарта в живото същество”, казва Паоло Фалчиони, като подчертава колко е важно стандартите да станат правни норми, като се публикуват възможно най-скоро в Официален вестник.

 “Стандартите играят роля в написването на нашето бъдеще”, заключава Паоло Фалчиони, който гледа напред към предстоящите +60 години.

Гледайте цялото интервю ТУК.