Поглед върху пандемията от нашия дом

APPLiA представя поглед на сегашната пандемия от дома ни.

Няма по-безопасно място от дома ни.

Първото нещо, за което мислим, когато чувстваме нужда да избягаме от ежедневието си, е просто да се отпуснем в нашия дом, в нашето царство. Няма такова място като нашето собствено, това, което сме си представяли, след това сме създали, усъвършенствали и в което живеем. От времето, когато бяхме много малки, домът ни беше представен от две вертикални стени и покрив, няколко прозореца – обикновено два – и входна врата. Ами вътрешността? Това пространство, най-малко нарисувано, всъщност беше най-интимното, не само това, което споделяме с хората, които обичаме, но и това, в което напълно изразяваме себе си.

Животът ни е у дома.

В обикновени времена нашия живот се случва на различни места: офис, обществен транспорт, фитнес зала, супермаркет, парк. Ами ако този многомерен аспект от живота ни е бил доведен до едно едно измерение? Как това ще промени навиците ни? В момента домът ни се превърна в наш основен фокус – нашият офис, фитнес, парк. Всички бяхме насърчавани да преобразим пространството, в което живеем, за да може да отговаря на нуждите ни, също и тези, които обикновено преследваме извън стените му. Това ново измерение носи свежи съображения за пространството, в което живеем, начина, по който го използваме, как се наслаждаваме. Започнахме да поставяме етикети на всяка стая, откривайки всяко кътче на дома ни, като използвахме пълноценно всеки уред, който притежаваме, оценявайки скритите слънчеви зърна. Вложихме ръцете си в тестото, за да направим хляб, сварено кафе и да се насладим на своя застоял аромат, приготвихме на децата си смути, насладихме се на топлината на новия ни офис, кухненската маса, изпекохме торта и изпрахме завесите за пролетното почистване. В тези необичайни моменти, обичайното става в домовете ни, с нашите уреди. Домакинските уреди, лоялните съюзници на нашия живот у дома, са на наша страна през целия ден, като правят ежедневните ни стъпки по-лесни и по-радостни. В тази нова динамика всички ние определихме любимия ни кът у дома, който е само за нас. Наистина може да е трудно да се намери баланс в крайното пространство, от което можем да се възползваме. Точно тогава започваме да даваме нов живот на нещата, които смятахме, че сме много добре познаваме. Скоро те се превръщат в идеалното място за видео разговори с приятели, за да се подготвят съставките за нова рецепта, да се прелиства стар фотоалбум или да се участва в онлайн курс. Ние прекарваме повече време онлайн и разчитаме на нашата електроника да ни поддържа възможно най-в-час. Този период у дома ни ни кара да погледнем предметите и стаите, които познаваме, с различни очи.

Споделено общо пространство.

Домът е общо пространство през повечето време. Това е сума от множество “моето място у дома” и сега е и централният фокус за повече хора. В този период всички ние съживяваме някои области от домовете си, приспособяваме други, за да ги направим по-уютни и по-уютно да бъдат споделени със семействата ни, а след вечеря, на дивана, говорим за следващия ъгъл, който можем да преобразим. Просто искаме домовете ни да бъдат още по-гостоприемни, отколкото в обикновени времена. И именно чрез това осъзнаваме колко много вече имаме, за да отговорим на нуждите си: с други думи, как “по-добрия начин на живот” у дома е реалност за европейците. Домакинските уреди, ако се замислите, са на страната на гражданите, правят домовете ни винаги готови, също и в изключителните моменти като този, в който живеем.

За по-добър начин на живот.

Трябва да сме наясно, че всичко, което прави домовете ни толкова удобни, е станало възможно благодарение на тази жизнена индустрия, на която разчитаме. Всъщност, чрез производството, доставката, следпродажбените услуги, логистиката, лабораториите и научните изследвания в областта на иновациите, нашите ежедневни дейности у дома, дори и в тези изключителни дни, могат да продължават. Секторът на домакините се гордее с поддържането на такава динамична индустрия в Европа, без която нищо не би било същото за нас. В сегашната ситуация обаче секторът е изправен пред безпрецедентно предизвикателство, което пречи на машината да работи. Запазването и бъдещето на индустрията на домакинските уреди се осигурява от Европейската комисия, до която членовете на АПЛиА са отправили покана за действия.

Именно по и поради времето, когато преживяваме, “нормалността” се е превърнала в една от най-скъпите ни думи. Всички сме уверени, че в един момент ще се появи нормалност, но ще има различен вкус. В този момент няма да можем да продължим, сякаш нищо не се е случило и ще трябва да изградим бъдещето си по различен начин.

http://www.applia-europe.eu/