Създаване на по-зелен път – от фабриката до магазина

Най-новото издание на Форума за Търговия на Дребно за Устойчиво Развитие се състоя на 11 декември в Брюксел, в деня, когато председателят на Комисията Фон дер Лайен определи визията си за това как “да трансформира икономиката и обществото в ЕС, за да го постави на по-устойчив път”.

Хората казват, че никога нямате втори шанс да направите добро първо впечатление и това правило важи за домакински уреди. От момента, в който потребителите влязат в истински или онлайн магазин, те разчитат на обяснението на персонала или уебсайт – кой продукт консумира по-малко енергия и вода, кой е по-малко шумен, кой има забележителни функционалности, кой е най-надеждният. Тази съществена връзка между производителите, търговците и купувачите трябва да се запази и за напред, Форумът за Устойчиво Развитие на Търговия на Дребно прави точно това, като обединява всички участници и показва какво е постигнато, както и кога са необходими повече усилия. Последното издание се състоя на 11 декември в Брюксел, в деня, когато председателят на Комисията Фон дер Лайен определи визията си за това как “да трансформира икономиката и обществото в ЕС, за да го постави на по-устойчив път”.

Новата Европейска комисия ще може да стъпи на солидни рамене. Генералният директор на APPLiA, Паоло Фалчиони заяви, че иновациите в промишлеността и законодателните мерки са доказали, че уредите могат да бъдат средство. С оглед на количеството на парниковите газове, емисиите за охлаждане постоянно намаляват от 1990-та насам, като падат от 70 MT до 28 MT CO2 за 30 години. Ако погледнем в дългосрочен план, като към 2050 като отправна точка, прогнозите показват спад от още 20 тона CO2. Като един от най-използваните уреди от 1990 до днес, пералните машини са понижили консумацията на енергия с 75% и консумацията на вода с 60%.

Европейската зелена сделка набелязва качествата на един Европейски Съюз, към който се стремим и за който индустрията за домакински уреди е готова да се ангажира. Днес вече над 80% от заявките за ремонт водят до ремонтирани продукти, благодарение на резервните части, които производителите поддържат на разположение в продължение на години. Въпреки че това е положителен сигнал за циркулярността, Яа Панек, ръководител на звеното за потребителска политика в Генерална дирекция “Правосъдие и Потребители” на Европейската комисия, подчерта, че само една част от потребителите всъщност предпочитат да ремонтират. Моник Негоенс, която оглавява потребителската организация BEUC добавя, че забелязва несъответствие между желанието и поведението да се следва екологичен начин на живот. Поради тази причина обещанието на Европейската комисия да направи всеки “активен играч”, а не “пасивен зрител” на устойчивите амбиции на Европа е окуражаващо.

В същия дух “надеждна, съпоставима и проверима информация” относно дружествата, които правят екологосъобразни искове чрез разработването на електронен продуктов паспорт звучи като реалистичен, доколкото е подход към сложните мерки основан на подход факти.

Европейската зелена сделка е амбициозен план, който ще играе ключова роля за бъдещето на ЕС; Европа, готова за цифровата епоха ще бъде ръката, подкрепяща единственият път напред, който можем да предвидим и по който се ЕС движи с напред във времето.

http://www.applia-europe.eu/