Климатици и отоплителни уреди: сравняването може да е плашещо

Всички погледи са насочени към новоизбрания председател на Комисията на ЕС Урсула фон дер Лайен, която се ангажира да предложи Европейска зелена сделка през първите си 100 дни в офиса. Очакванията са два от вечнозелените инструменти, които помагат на потребителите да живеят по-устойчиво – енергийното етикетиране и екопроектирането – ще се разглеждат като някои от начините за ангажиране на гражданите в каузите на енергийния съюз.

Без съмнение, отоплението и охлаждането ще продължат да получават много политическо внимание. Въздушните климатици имат потенциала да се коригират автоматично, когато получат сигнал от мрежата, че разходите за енергия са на най-ниското си ниво или забавят леко цикъла си, за да се адаптират към нуждите на мрежата. Тяхната технологична суперсила ги прави почти уникални, за да бъдат сравнени и поставени в една и съща кошница с останалите.

“Ние чуваме предложения за разпоредби за обединяване на енергийните етикети за климатици и локални отоплителни нагреватели. Въпреки, че това може да изглежда на пръв поглед като логичен ход, по-задълбочен анализ ясно показва, че тъй като някои технологии имат ограничен потенциал за подобрение, такова сливане няма да доведе до по-добри продукти, тъй като диапазонът на ефективността – класовете ще бъдат свързани главно с специфичната технология”, каза Генералният директор на APPLiA Паоло Фалчиони. С други думи, най-добрите студенти няма да могат да преминат към следващия клас, въпреки високите сио оценки, само защото правилата са се променили. “Какво би направил вашето дете, ако знае, че не може да има “А”? То може да стане по-малко мотивирано да учи и това би било жалко”, допълни той. За да бъде справедливо за всички, когато е уместно, специален етикет за някои продукти може да информира потребителите за най-добрите уреди за всяка технология. Като позволява на потребителите да сравняват ябълките с ябълки, производителите също ще бъдат стимулирани да се конкурират и да проектират по-добри продукти.

Това лято, когато температурите в някои европейски страни отидоха дори отвъд 40 градуса, постове в социалните медии като “влюбен в моя климатик” наводниха интернет. Причината е проста – климатиците носят комфорт и често са необходимост, нещо, което локално отоплителни нагреватели също могат да кажат за себе си. Те могат бързо да загреят нашите бани или стаята, която малкио използваме. От друга страна, те имат различна отоплителна мощност, изискват различна инсталация и правят различни разходи. Така че сравняването на двете в една и съща скала може да е плашещо.

Като се остави настрана различното естество на двата вида продукти, ЕС, производителите и потребителските организации сега са изправени пред друга трудна задача – съобщаването за предстоящия нов енергиен етикет. “За да се запази доверието на потребителите в инструмента, политиците трябва да гарантират, че енергийният етикет все още може да направлява иновациите и да бъде Европейски инструмент за ориентиране за устойчиво купуване”, подчерта Паоло Фалчиони.

 

http://www.applia-europe.eu/