“Пенсионен план за уредите” за по-добра и по-чиста Европа

Краткият репортаж следва живота на един уред, който е оставен разочарован от начина, по който някои продукти се третират в края на живота си. Стартирала на Международния ден за електронни отпадъци (14 Октомври 2019.), видеото обяснява защо постигането на кръгова култура може да бъде правилната промяна към циркулярност и как европейското законодателство може да изведе този модел напред.

За Международния ден за Е- отпадъци на 14-ти октомври APPLiA стартира един хумористичен и информативен видео репортаж , който проследява живота на един лоялен към потребителите уред и е останал разочарован от начина, по който някои продукти се третират в края на живота им. Изоставени или неправилно сортирани домакински уреди са се превърнали в не много необичайна сцена, видима докато ходите по улицата и статистиката показва, че 17% или почти една пета от малките уреди не достигат до установения процес на рециклиране на електронни отпадъци. “Около 2/3 от електронните отпадъци не са документирани, така че губим много ценни материали като алуминий, мед, пластмаси и не знаем какво се случва с тях”, заяви Коррина Хайгарти, директорът на политиката за околната среда на APPLiA.

За да станат гражданите по-ентусиазирани за рециклирането на старите си уреди, APPLiA интервюира ключови експерти в процеса на кръговата икономика. “Ние можем да използваме повторно 90% от материала от електрониката, доставена в нашата мрежа и тези материали се използват за нови продукти”, Саар Бентедин, говорител на белгийската организация за събиране на отпадъци Recupel. Recydel – съоръжение за рециклиране, базирано в малкия белгийски град Wandre – също видя голяма разлика в начина, по който се третират отпадъците и потенциалната им стойност след това.

Рециклирането, въпреки че е много важно, е само една част от кръговата икономика. Като алтернатива кръгова култура и идеята, че всеки може да играе роля в обществото може да бъде решение, което затваря всички съществуващи пропуски, включително и тези в производството и използването. Преди няколко години APPLiA започна инициатива, наречена “кръгова култура” – онлайн платформа, посветена на текущите най-добри практики по отношение не само на електронните отпадъци, но и разхищаването на храни, увеличаването на рециклирането и други устойчиви действия, които допринасят за устойчивия начин на живот. “Това, което потребителите трябва или могат да направят, е да помислят, че някой наистина трябва да вземе всички тези отпадъци и да ги изхвърли отново. Така че, ако изхвърлят тиган с маслото все още в него, някой трябва да се справи не само с тигана, а да изхвърли и маслото”, Съветва Том Карис, ръководител на проекта Coolrec.

През май 2019-та европейците гласуваха за нов Европейски парламент, който да доразвие начина на живот. В този ред видео репортажа предлага път напред за подобряване на живота, с който европейското законодателство има потенциала да подобри кръговостта. “Това, от което се нуждаем, е законодателство, което може да ни помогне да произведем продукта отново. Нуждаем се от информация, с която да започнем: на кои вещества трябва да обърнем внимание, трябва да стандартизираме отпадъците, имаме нужда от европейски критерии за отпадъци от пластмаси “, подчерта Том Карис. За да покаже идеалното бъдеще, Генералният директор на APPLiA Паоло Фалчиони заяви: “Представете си, че всички европейски държави могат да проследяват всички отпадъци и те са третирани според най-добрите екологични стандарти. Да си представят, че всички европейски държави членки могат да сведат до нула незаконната търговия на отпадъците. Това би била една по-добра и по-чиста Европа. ”

 

http://www.applia-europe.eu/