Защо да пилеем храна, ако вече съществуват няколко лесни решения?

Борбата с разхищаването на храни и изграждането на кръгова култура е обществена промяна, която включва всички нас в прехода към кръгова модел. 1/3 от доставяната храна се изхвърля или губи, което е свързано с икономически, социални и екологични разходи.

Разхищението на храни е само един от безбройните екологични проблеми и често изглежда се подценява от хората. Причините, поради които се превръща в огромна загриженост, са икономическите, социалните и екологичните разходи, свързани с него. От селскостопанското производство до крайното битово потребление, 1/3 от продоведената храна се изхвърля или губи. Според Европейската комисия всяка година 88 000 000 тона хранителни отпадъци се генерират в ЕС със съответните разходи, оценени на €143 000 000 000. Всяко малко домакинство е част от този проблем и това, което заслужава акцент, са вече съществуващите решения за предприемане на действия от всички.

Започвайки с най-простата стъпка, нашият хладилник, фризер или готварски уреди, може да проследява датите на изтичане, автоматично да регулира нивата на охлаждане към видовете храни, които се съхраняват с помощта на баркодове на пакета. Те могат дори да отидат по-далеч и да създадат списъци за пазаруване, да поръчат хранителни продукти и да покажат вътрешността на хладилника или фурната чрез нашите смартфони, да проверят съдържанието или да проследят напредъка на подготвените ястия. Следенето колко често се отваря хладилника, може да даде малко спокойствие, че застаряващ член на семейството, който все още живее самостоятелно, остава нахранен. Проследяването на това колко често се използват други уреди, може да информира, че този човек се движи из къщата и е в състояние да изпълнява ежедневните си задачи. Тези функции ще подкрепят цялото семейство и ще направят живота им малко по-лесен.

Борбата с разхищаването на храни и изграждането на кръгова култура е обществена промяна, която включва всички нас в прехода към кръгова модел. Дания вече започна да предприема действия срещу разхищаването на храни в 2016. Вече общо 85% от хората в Дания са узнали за проблема през последните години. Датските домакинства са намалили хранителните отпадъци средно с 8% на човек през последните шест години, в съответствие с новите данни от датската агенция за защита на околната среда. Повечето от тях казаха, че предимството да се спестяват пари и да се опазва околната среда ги насърчава да намалят разхищаването на храни.

През февруари 2016-та Франция става първата страна в света, която създава силен закон срещу разхищаването на храни. Приет от двете камари на френския конгрес, Законът укрепва ангажимента на създателите на обществени политики да намалят наполовина загубата и разхищението на храни от 2025. Това изискваше всеки супермаркет с площ над 400 кв. м. да създаде съдружие с благотворителна организация за прехрана, за да дари своите непродадени продукти. През тези три години този закон е увеличил даренията на асоциациите за хранителна помощ с 22%. Тъй като Франция пое тази стъпка, други народи като Финландия и Италия тръгнаха по същия път. В Германия Федералното министерство на храните и земеделието започна инициативата “твърде добра за кошчето”, опитвайки се да достигне до най-много потребители и да намали разхищаването на храни. На уебсайта си те предлагат полезни съвети и творчески идеи за готвене.

Като граждани, ние определено можем да направим и нашия принос. Планирането на храненето може да допринесе за намаляване на разхищаването на храни, но ако нашата седмица е непредсказуема, може да е по-добре да се пазаруват по-често по-малки количества или храни, които могат да бъдат замразени. За неизбежните хранителни отпадъци, като например негодни за употреба части от зеленчуци или плодове, можете да ги компостирате и да ги използвате за вашата градина. На пазара на фермерите, е лесно да се планират здравословни ястия за цялата седмица. Но реалността пречи, водейки до спонтанни покани, посещение на ресторанта или ние сме твърде уморени, за да готвим. В края на седмицата осъзнавате, че просто сте успели да направите само половината от планираните хранения и да изхвърлите изтеклите съставки.

Инициативите се появяват всеки ден и водят борбата срещу отпадъците: Respect Food, Too Good to Go, Stop Wasting Food Movement са само три от многото лесни решения.

И вашият проект ли е достоен да бъде споменат? Кажете ни тук.

 

http://www.applia-europe.eu/