Съживяване на изчезващите професии

Обвинявате го за липсата на време да почистите филтъра на пералнята или на интериорния дизайнер, който ви предложи да поставите хладилника точно до фурната или да кажете, че е лош късмет – понякога се нуждаем от помощта на сервизи. Представете си, че сте в Унгария. Помниш ли старите времена, когато беше заседнал в чакалне на телефона?  Тези времена са в миналото и просто защото опитните техници се пенсионирали, а младото поколение има гледа за други кариери. Но какво ще стане, ако технологията се развива и монтьорите стават по-малко? Има недостиг на пазара, който някой трябва да запълни.

APPLiA Унгария използва възможността и изгради експертен екип, който работи в продължение на две години на нов модел кариера. Неговите цели бяха правилни и актуални знания, умения на английски език, управленски подход, физически способности, екологична осведоменост, както и ИТ, икономически и финансови познания. Както можем да видим на за ремонт през XXI век са нужни хора, различни от XX век. Нужно е техническо обучение на напълно нова професионална основа, за да мотивира и образова младите да станат техници.

С помощта на Министерството на националната икономика на Унгария и две професионални училища, местната асоциация успя да разработи правни основи на обучението по обслужване на домакински уреди. Това означава да се създадат изисквания за професионалното образование и рамкови програми за едногодишното обучение, състоящи се от 6 модула. Първият курс започва през февруари 2018 в училището в Будапеща за техници мехатроници, и завършва на 31 май 2019 с устен изпит, церемония по дипломирането и това, което е най-важно, удостоверение за работа. Сега можем да приветстваме 11 мотивирани младежи, подготвящи се да започнат работата си като техници, което прави потребителите щастливи и тласка напред идеята за кръгова култура.

Днес над 80% от исканията на европейците за ремонт на продукт за домашен уред доведоха до действителен ремонт, тъй като производителите на домашни електроуреди държат резервни части на склад за текущи и стари продуктови модели. Ремонтни техници могат да бъдат пряко наети или договорени от производители или независима организация, при условие че са в състояние да докажат съответствие с приложимите разпоредби и са обхванати от съответната, покриваща задълженията, произтичащи от предлагана услуга застраховка.

 

http://www.applia-europe.eu/