Румъния има за цел да замени около 60 000 уреди с нови високоефективни

Румънското правителство планира да подобри потреблението на енергия и вода на в домовете на гражданите си, като замени около 60 000 перални машини, климатици, хладилници и фризери с уреди, които са много високи показатели на етикета за енергийна ефективност.

Т. нар. Фонд за опазване на околната среда (Administrația Fondului pentru Mediu), основната институция в страната, предоставяща финансова подкрепа за изпълнението на екологични проекти, открива регистрацията от 10-ти до 14-ти декември, което прави възможно търговците на дребно да се регистрират в програмата.

“Програмите като тази имат по-голямо въздействие, отколкото можем да си представим. По-специално в Румъния инициативата не само ще спести ресурси с използването на високоефективни уреди, но ще спомогне и за адекватното боравене с електронните отпадъци”, каза Паоло Фалчиони, генерален директор на APPLiA.

След като бъдат валидирани, търговците ще предлагат ваучери на клиентите, които искат да закупят нов уред в замяна на стария си уред. Румънците могат да очакват около 86 € (400 леи) за хладилници и фризери A + + +, около 65 € (300 леи) за нови хладилници A + +, A + +/A + + + климатици, както и за перални машини А + + +. Почти 43 € (200 леи) ще бъдат давани на хора, които биха искали да заместят старата си перална машина с една в клас А + +.

Цялата информация ще бъде публикувана на уебсайта на администрацията – https://www.afm.ro.

http://www.applia-europe.eu/