EUSEW18: интелигентното използване на енергията е повече от енергийна ефективност

13.06.2018

Въпреки че седмицата на ЕС за устойчива енергия се превърна в традиционна възможност за Асоциацията да има думата, нейното издание в 2018 е първото за APPLiA.

Амбициозното заглавие на тазгодишното събитие – “Чиста енергия 4,0: създаване на нова ера за всички европейци заедно” – обединени в сектора на домакинството, енергийните регулатори, Международната агенция по енергетика (МАЕ), пазарните участници, които движат децентрализирани енергийни решения и други ключови играчи, заедно да разглеждат как енергийния пазар да бъде трансформираме и да донесе повече ползи за европейските граждани. Като се има предвид, че пакетът за чистата енергия ще бъде финализиран в рамките на кратък период от време, панела заседатели представи примери за това как Европа да бъде дигитализирана и декарбонизирана.

“Какво има отвъд енергийната ефективност?”, започна с риторичен въпрос Марко Сигна, представляващи Европейската отоплителна индустрия (EHI). “отговорът е интелигентно използване на енергия” каза той като добави, че интелигентните уреди могат да срещнат предлагането на чиста енергия от възобновяеми източници с нейното търсене от домакинските уреди, изглаждане на пикове на потребление в мрежата чрез изместване на потреблението, без това да влияе на комфорта на потребителя или да предотвратите временни спирания на електрозахранването.

Сигна напомни на обществеността за демонстрацията на Smart уреди от APPLiA, направена по време на седмицата на устойчивата енергия на ЕС през миналата година, когато пералните машини и съдомиялната машина от различни производители са успели да комуникират с електрическата мрежа чрез един-единствен енергиен мениджър. “От миналата година, ние имаме голям напредък. Ние са преминали отвъд умните домакински уреди, вече съществува възможност да се включат и интелигентни електромери, електрически превозни средства и много важно: отопление, вентилация и климатични инсталации “, каза Марко Сигна.

“Дали това е реалност или блян?”, попита в същия дух изпълнителният директор на SmartEn (Smart Енерджи Европа) и добави няколко примера за гъвкавост на търсенето, което вече се случва в цяла Европа.

На свой ред, Джордж Камия от МАЕ привлече вниманието със своите 10 ” политики без съжаление”, в рамките на които дигиталната експертиза, стабилни проверими данни, гъвкавост в политиките за приспособяване към новите технологии и като цяло системните ползи са на първите места в неговия списък. “Цифровите технологии, като интелигентните уреди, осветление и умните електромери могат да намалят търсенето на електричество с 10% до 2040 г”, подчерта енергийният експерт.

“Ние трябва да обединим силите си и да работим заедно с уникалната перспектива как да се възползва от възможностите”, подчерта Генералният директор на Orgalime, Малт Лоън и завърши речта си като заяви, че когато става дума за иновация, “Европа трябва да е на шофьорското място” .

http://www.applia-europe.eu/