Хладилници/Фризери

Практически ежедневни съвети за хладилници и фризери

  • Не поставяйте хладилници или фризери до радиатори, бойлери, печки или на пряка слънчева светлина.
  • Уверете се, че вентилационните отвори не са закрити и почиствайте праха от тях веднъж или два пъти годишно.
  • Когато сте на почивка, се повишете температурата в хладилника. Ако ще отсъствате повече от две седмици го изключите напълно, като оставите вратата леко открехната да се предотврати образуването на мухъл.
  • Отваряйте хладилника или фризера само когато е необходимо. Полезно ще е да знаете каква храна съхранявате и къде се намира. Върнете храната на хладилника или фризера възможно по-бързо след като сте я използвали за да не се стопли твърде много.
  • Почиствайте вътрешната страна на Вашия хладилник редовно с кърпа напоена с мек почистващ препарат. Уреди, които не са със автоматично размразяване, трябва да бъдат редовно размразявани. Не допускайте лед с дебелина повече от 10 мм.
  • Поддържайте уплътнителите на вратата чисти, в противен случай няма да се затваря правилно. Заменяте своевременно повредените уплътнители.

Какво значат звездите

* Температура е най-малко -6°C; достатъчна е за съхраняване на замразени храни за около една седмица. Чекмеджета или отделения, маркиран с една звезда има (предимно) в по-евтино хладилници. Сега те практически са изчезнали от пазара.

** Храната може да се съхранява при -12°C или по-ниска за 1-2 седмици без да губи вкуса си. Не са подходящи за замразяване на храни.

*** Използва предимно за съхраняване на храни при -18°C или по-ниска. Може също така да се използва за замразяване на до 1 килограм пресни храни.

*****Този уред е подходящ за съхранение на храни при -18°C или по-ниска и замразяване на по-големи количества пресни храни.

Съвети за закупуване на хладилник или фризер

  • Оптимално екологично съобразен, икономически уред. Ако срока на експлоатация надхвърля 15 години, намалените разходи за енергийните могат да компенсират по-високата покупната цена. Само модели с категории А +, А ++ или A +++ са наистина енергийно ефективни и полезни за Вашия портфейл.
  • Уверете се, че вашия хладилник може да побере продуктите, които обикновено купувате. Ще поеме ли също така и големи бутилки и кутии?

Охладени и замразени храни / как да стигнат до дома Ви безопасно

Магазините и супермаркетите съхраняват охладените и замразени продукти зад стъкло, на специално проектирани хладилни рафтове или в промишлени фризери. Всеки уред трябва да бъдат снабдени с поне един ясно видими термометър. Във фризерите термометърът трябва да бъде поставен на максималната височина, до която могат да бъдат запълнени. Това е с цел потребителите лесно да могат да проверят дали предписаната температура от най-малко -18°C се спазва въпреки, че температури от -15°C са допустими за кратки периоди.

При пазаруване се уверете, че фризерите, в които се съхранява храната са в добро състояние и добре поддържани. Те не трябва да бъдат запълнени над посочената граница за стифиране и термометърът трябва да показват температури най-малко -18°C. Уверете се, че опаковката на продукта, който купувате не повредена и не е покрита с ледени кристали.

Ако замразените продукти са поставени в подходяща хладилна чанта, те ще стигнат до дома Ви безопасно. Ако нямате такава изолационна чанта, няколко слоя вестник ще свършат работа, но само за кратък период от време. За да предотвратите размразяване на храната, отидете направо у дома след пазаруване и поставете вашите хранителни продукти в правилното място (хладилник, фризер, в отделение със съответните звезди).

fridge label

От 2011 г. на всеки хладилник, пуснат на пазара в ЕС трябва да бъде поставен енергиен етикет на ЕС. Информация за енергийните етикети може да бъде намерена на този  website.