Грижа за пералнята

pic wash

Когато купувате нов модел пералня / сушилня:

 • Сравнете енергийните етикети за да намерите уред с висока водна и енергийна ефективност. Тези уреди могат да струват повече и имат по-дълъг стандартен цикъл за памук в  сравнение с модели с по-нисък клас на ефективност, но са по-добри за околната среда. Не забравяйте, че ако използвате стандартния цикъл за памук на вашата пералня и сушилня ще спестите пари чрез по-ниска консумация на вода и по-малки разходи за енергия.
 • Капацитет на машината. Изберете машина с капацитет, който отговаря на вашите специфични нужди.
 • Скорост на въртене (обороти) на пералните машини. Ако използвате барабанни сушилни изберете перална машина с висока скорост и добър клас при въртене от етикета за енергийна ефективност.
 • Стифиране уреди. Не всички сушилни могат да бъдат поставени върху пералната машина. Всеки, който желае така да подреди уреди за да спести място трябва внимателно да прочете указанията в ръководството за потребителя. Ако в инструкцията за инсталиране е посочено, че сушилнята може да бъде поставен върху перална машина, тя трябва да посочва и кои перални машини са подходящи целта. В инструкциите трябва да бъдат дадени указания за безопасен монтаж на сушилнята и пералната машина. Ако решите да поставите барабанна сушилня върху пералната машина, използвайте оригинални комплекти, предоставени от вашия упълномощен доставчик. Преди монтажа прочетете внимателно указанията за инсталация.
 • Третирайте предварително всички петна. Това е по-добра възможност в сравнение с увеличаване количеството перилния препарат за цялото пране.

Как да работите с вашата пералня / сушилня:

Зареждане

 • Ако е възможно включвайте нов цикъл само когато машината е пълна, иначе ще губите енергия и вода. Ръководството ще Ви даде подробно максималният товар за отделните програми като тегло сухото пране.

Какъв препарат трябва да се използва?

 • Използване на правилното количество на препарат. То зависи от твърдостта на водата, замърсеността на прането и големината на пералнята. Спазвайте препоръките на производителя на перилния препарат.

Колко мръсно е Вашето пране?

 • Съобразявайте се с ръководството на потребителя при избора на подходяща програма за пране или сушене в зависимост от степента на замърсяване и вида на плата.

Четете внимателно етикетите на дрехите

Начин на изпиране: ръка в леген означава пране на ръка; число показва максималната температура за машинно пране. Едно или две тирета показват програма за нежно пране.

Сушене: Една или две точки в барабана показва дали текстила може да понася по-малко или повече топлина.

Химическо чистене: “P” за Перхлоретилен е най-често срещания символ. Символ за забрана, което е все още е доста необичайно, е “W”. Това означава “влажно” почистване.

Гладене: Точките в иконата на ютията показват нейната настройки. Колкото повече точки, толкова по-висока температура.

Избелване: Зачертана триъгълник означава, че не се допуска белина.

Изберете програмата

 • Използвайте функцията Отложен старт за собствения си удобство или ако имате на разположение евтина или възобновяема енергия.
 • Много препоръчително е да използвате стандартната програма за памук, тъй като с това може да спестите енергия и вода.
 • В повечето случаи не е необходимо да използвате програмите за пред-пране или памук 90°C. Програмите с по-ниска температура намаляват консумацията на енергия.
 • Дрехите, които са високо рискови (като тези, носени от болен човек) трябва да бъде отделени от останалото пране и да се перат при 60°, ако етикетът позволява. Нормално замърсени дрехи може да бъдат изпрани при ниска температура (30°) ако са само леко замърсени. Всички, които може да са били в контакт с телесни течности (особено бельото) е препоръчително да се перат при 30-40° и да се използвате препарат за перална машина с общо предназначение.
 • Ако ще използвате сушилня след пранета изберете възможно най-високата скорост на въртене на центрофугата, за да се намали консумацията на енергия в процеса на сушене.

Какво да правим след пране / сушене:

Улесняване на гладенето – гладенето ще е по-лесно ако прането е още топло след изваждане от пералнята или сушилнята. Може и изобщо да не се наложи да го гладите.
Изключете пералната машина след завършване на цикъла.
Оставете вратата и дозатора за перилен препарат отворени с цел намаляване на влагата в уреда.
Филтър за пух – редовно да изпразвайте филтрите за пух, изчистите също и всичкия пух, който се е събрал другаде в сушилнята. Само тогава въздуха ще може да преминава свободно.

label wash

Актуална информация за етикети за енергийна ефективност за перални машини и барабанни сушилни могат да бъдат намерени >> тук >>.